Endla suvelavastuses on laval ainult „illosad ja kanged meesterahhwad“

Endla teater toob suvel Pärnus Koidula muuseumi aias lavale Lydia Koidula näidendi „Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola“. Koidula aegsele teatrile omaselt on laval ainult mehed.

Näidendi „Säärane mulk ehk Sada vakka tangusoola“ loomishetk asub eesti rahvusliku teatri sünni eesotsas ja sestap on tegemist tüvi-tekstiga, olgugi lihtsa külajandiga. Näidendi vanad tuttavad tegelased on raamaturiiulite tardumuses juba mõnda aega oma tähetundi oodanud. Nüüd on kätte jõudnud hetk, mil see tukkuv pentsik seltskond tuleb kaante vahelt valla päästa ja taaskord ära kuulata. Kuna kaua on vaikitud, ei või ka päris kindel olla, kas Maie ikka saab oma Mulgi? Kas Peeter oma lolluste lõksu langedes ka midagi õpib? Kas Anne, nii kange kui ta ongi, oma rumalast mehest jagu saab? Ja lõpuks kõige tähtsam, kas Erastu Enn, see neetud kaabakas ja pöidlapurustaja, ikka saab oma teenitud karistuse või pääseb viimati…

Suu laulab, süda muretseb, mängib lõõts ja tatsub jalg. Laval ainult mehed ehk Ago Anderson, Lauri Mäesepp, Sander Rebane, Meelis Rämmeld, Indrek Taalmaa, Feliks Kark, Tõnu Oja (Eesti Draamateater), tantsijad ja pillimehed. Näidendi on dramatiseerinud Ott Kilusk, lavastab Kaili Viidas, kunstnik on Arthur Arula, muusikajuht Ado Kirsi, liikumisjuht Kardo Ojassalu ja valguskunstnik Margus Vaigur. Esietendus 30. juunil kell 19 Koidula muuseumi aias, järgmised etendused 1., 6., 7., 8., 9, 13., 14., 15. juulil ja 23., 24., 25., 26., 29., 30. augustil.

Fotol Ago Anderson, foto autor Gabriela Liivamägi

www.endla.ee