NUKU teater toob Hobuveskis välja loo inimese lammutamisest

4. oktoobril esietendub Hobuveskis NUKU teatri lavastus „Lemuel Pitkini demonteerimine“, mis on mõeldud täiskasvanutele. Tegemist on noore lavastaja Mirko Rajase 10. lavastusega.

Lavastus põhineb ameerika kirjanik Nathanael Westi 1934. aastal ilmunud satiiriromaanil. Lugu juhib tähelepanu inimest varitsevatele vaimsetele ohtudele ja ahvatlustele ehk sellele, kui kerge või raske on sattuda teele, mis ei ole kooskõlas inimese südametunnistuse ning põhiolemusega.

Rajas ütleb, et West on pannud kirja universaalse loo, mis kõnetab inimesi ka aastakümneid hiljem. „Mõnikord tundub, et meile, inimestele, meeldib elada rohkem kujutlustes – olematus, kuid säravas tulevikus, ignoreerides päris maailma, mis üha enam ja enam käest libiseb, kuid mis iial ei lõpeta ootamast lahkuja naasmist,“ kirjeldab lavastaja „Lemuel Pitkini demonteerimise” põhiteemasid. Äärmuseni minevas loos, kus ühiskond “demonteerib” noore ja ausameelse kangelase, nii et too kaotab hambad, silma, vasaku käe ja jala, lammutatakse inimene publiku silme all algosadeks nii kehalises kui vaimses mõttes.

„Lemuel Pitkini demonteerimise“ kunstnik on nukuteatrikunsti üks parimaid valdajaid Rosita Raud ja muusika kirjutanud andekas noor helilooja Markus Robam. Lavastuse tugev sõnaline pool on segatud leidliku koreograafiaga, mille on loonud noor koreograaf Maria-Netti Nüganen, ja uudse nukumängu-tehnikaga, kus mängupinnaks on nii inimeste kehad kui kõik muu, mis laval on. Lavastus on vormilt keskendunud loo jutustamisele elutu objektiga – nukuga, millele koos vaatajatega luuakse tähendus ja mängureeglid. Elutu saab elusaks vaatajate silme all. Ruum muutub pidevalt, kuue näitlejaga mängitakse enam kui kahtekümmet viit tegelast, keda kehastavad Katri Pekri, Tiina Tõnis, Katariina Tamm, Taavi Tõnisson, Anti Kobin ja Mihkel Tikerpalu.

Etendused toimuvad sel aastal 4., 6., 30. ja 31. oktoobril ning 12. ja 13. novembril vanalinnas, Hobuveski teatrisaalis. Lavastus kuulub ka NUKU teatri täiskasvanute lavastuste abonemendi-paketti, millega on võimalik vaadata NUKU teatri täiskasvanute lavastusi soodushinnaga.

www.nuku.ee