„Woyzeck“ viimast korda Endla laval

Endla teatris Hendrik Toompere käe all lavastunud „Woyzeck“ läheb pikemale puhkusele ning on sellel hooajal laval viimast korda 14. veebruaril.

Hendrik Toompere kaasaegne tõlgendus Georg Büchneri näidendist on tragikoomiline lugu noorest mehest ja tema naisest. Kui Franz Woyzeck naaseb sõjaväeliselt missioonilt, ei suuda ta kuidagi tavaeluga kohaneda ning see tekitab perekonnaelus pingeid. Mõnikord ei piisa lihtsalt armastusest. Nii tuleb mehel rabada neljal erineval töökohal. Ta on valmis isegi oma tervise ohvriks tooma osaledes meditsiinilises eksperimendis, mis sunnib teda aasta aega ainult herneid sööma. Kuna mees on töö pärast nii palju kodust ära, tekib tema naisel Mariel uusi austajaid. Woyzeck ei taha aga niisama lihtsalt alla anda ja elus ainult pealtvaataja rolliga leppida, ka tema tahab kõike.
 

 

Saksa klassiku Georg Büchneri „Woyzeck“ on kõige rohkem mängitud saksakeelne näidend maailmas ning kuulub enamiku maailma suurte lavastajate loomepagasisse. Lavastaja Hendrik Toompere sõnul pole vahet, kas sündmustik leiab aset nüüd või kakssada aastat tagasi. See tekst ja sõnum pole kaotanud oma aktuaalsust. Sest pole oluline, milline on ilmakord ja ajastu. Iga inimlik häda on alati naljakas. Nii mõjubki Woyzecki rabelemine laval naljakalt ja kurvalt ühtaegu.

DSC3538

„Woyzecki“ nimiosas mängib Priit Loog, teistes osades Kaili Viidas, Carmen Mikiver, Jaan Rekkor, Indrek Taalmaa, Ago Anderson jt.

www.endla.ee