Pärnus tuleb lavale Hendrik Toompere „Woyzeck“

Endla teatri suvehooaja avalöögina esietendub 10.juulil Hendrik Toompere lavastatud „Woyzeck“.

19.saj Saksa klassiku Georg Büchneri poolt kirjutatud loost on Hendrik Toompere lavastuses saanud tragikoomiline lugu eesti mehest, tema naisest ja noorest perekonnast.

Lihtsast noorest mehest Franz Woyzeckist saab ligi kakssada aastat hiljem Endla teatri lavastuses kaasaegses Eestis elav rahuvalvaja, kes naasnuna järjekordselt kurnavalt missioonilt, ei suuda enam kohaneda tsiviileluga. Raha teenimise eesmärgil tuleb mehel rabada neljal erineval töökohal. Ta töötab juuksurina, teeb transporttöid, käib metsatöödel. Ta on valmis isegi oma tervise tööle ohvriks tooma, sest osaleb meditsiinilises eksperimendis, mis sunnib teda aasta aega raha eest ainult herneid sööma. Kuna mees on töö pärast nii palju kodunt ära, tekib naisel uusi austajaid. Tema juures hakkab kihlveo peale külas käima üks edukas puhkpilliorkestri juht. Woyzeck aga ei taha alla anda ja elus ainult pealtvaataja rolliga leppida, ka tema tahab kõike.

Lavastaja Hendrik Toompere sõnul ei ole vahet, kas sündmustik leiab aset nüüd või hoopis kakssada aastat tagasi. Ajavahe ongi kõige olulisem asi, millele me mõtlema peaksime. Pole oluline, milline on ilmakord. Iga inimlik häda on alati naljakas.

Eesti Draamateatri lavastaja Hendrik Toompere lavastab Endlas esimest korda. „Woyzecki“ nimiosas mängib Endla teatri noor näitleja Priit Loog. Veel teevad lavastuses kaasa Kaili Viidas, Carmen Mikiver, Jaan Rekkor, Indrek Taalmaa, Ago Anderson jt.

Endla teatri suveajal, juulis ja augustis, etendub „Woyzeck“ viiel korral.

image002

Lisainfo:

www.endla.ee